Świetna włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród szerokich możliwości, które daje kuchnia z Europy na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń i spora porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie potrawy
Polakom włoska kuchnia, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie posiłki
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. czytaj więcej o naszej restauracji Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, minestrone i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film