Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich dań.
Wino Niemcy
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara reguła powiada, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna norma. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina może być podawana bądź z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.