Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i stosowali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Dużo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, aby uzyskać różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych produktów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda wielkiego trudu. co to jest kawa po turecku Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle śladowe przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także poprawnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film