Italian Cuisine in Krakow

Autentyczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy

Restauracje włoskie to w kraju najpopularniejszy typ gastronomii. Cenimy włoskie jedzenie bo jest smaczne, treściwe oraz nie jest drogie. Oczywiście najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Mocniej wrażliwi smakują mniej znane potrawy – tortellini, polentę czy desery włoskie.
Rozglądając się za smaczną restauracją włoską trzeba przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy miejsce korzysta z włoskich produktów, czy w menu można znaleźć też mniej popularne włoskie potrawy, czy lista win, zawiera typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność i dania z różnych zakątków kraju. W dobrej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.

Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia faktu, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Wykwintne wino włoskie

Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie może zaniedbywać wina. Kolacja w charakterze włoskim bez wyjątku musi obejmować też trunek. Lampka białego wina to przy włoskim posiłku reguła. o La grande Mamma Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie toskańskie chianti, lombardyjskie oltrepo pavese oraz cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi posiadać różnorodną kartę win.

Klasyczna kuchnia włoska

Chcąc zrozumieć wyjątkowość włoskiego gotowania bez wahania trzeba poszukać restauracji, która potrafi podać nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film