Włosi zdają sobie sprawę z tego, jak jeść. Być może właśnie dlatego, że wykorzystane przez nich kompozycje są rześkie, aromatyczne i dobre dla każdego. Standardowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – ogniskuje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi i obniżenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest też wyśmienite i świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, które nie jedynie smakują niesamowicie, jednakowoż także są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja Kraków centrum
Zerknij na kilka poniższych składników, które stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Olej z oliwek
Jest to praktycznie potrzebne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w czasie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest obfita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E i inne zdrowe związki, które pomniejszają stan zapalny.
Krakow Restaurant italian Cuisine
Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są wspaniałe, jakkolwiek te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezwykle istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą oraz są w stanie funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą przeszłość wyeksploatowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew może płynąć swobodnie), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem i obniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.